Impresii de vacanță de la câștigătorii concursului Călător pe mapamond din luna septembrie

Impresii de vacanță de la câștigătorii concursului Călător pe mapamond din luna septembrie

MUZEUL ȚĂRĂNCII MARAMUREȘENE DIN DRAGOMIREȘTI

Muzeul Țărăncii Maramureșene din Dragomirești este unicul muzeu din România dedicat integral femeii. Găzduit de o casă din bușteni rotunzi, singura care mai există pe Valea Izei, cu o vârsta de 290 de ani, a fost deschis pentru public în anul 2001.

Intrarea în curte se face pe o poartă mare în stil maramureșean, dăltuită cu o serie de simboluri locale și naționale (cocoșul, steagul dacic, lupoaica cu puiii etc).

În curte este instalat un imens fus cu zurgălău, a cărui poveste o spune într-un fel anume tanti Maria, gazda muzeului. Tot în curte se află un grup statuar cu femei de vârste diferite. Apoi renumitul copac cu oale în vârful căruia se află o oală roșie, semn că cea care a locuit acolo nu a fost măritată.

Casa, ridicată în 1720, a fost locuită până în 1990, ultima stăpână murind la 74 de ani nemăritată. O curte nu foarte mare, dar plină de obiecte tradiționale și verdeață. Casa, mică, o tindă, o cămară și camera de locuit, este plină ochi de tot ce înseamnă viața și activitatea femeii maramureșene tradiționale.

Nu știi la ce sa te uiți mai întâi! Un loc care merită vizitat pentru tot ce oferă ochiului și minții, dar și pentru farmecul aparte al simpaticei muzeografe, tanti Maria, care are un har de povestitor asemenea lui Creangă!

Text de Claudia-Elena Mardare

PARCUL NATURAL DE SCULPTURĂ DE LA CĂSOAIA

Parcul natural de scultură de la Căsoaia este situat într-o depresiune din munții Zarandului, nu departe de localitatea Șiria din județul Arad, înconjurat de mirifice păduri de foioase, la o altitudine de aproximativ 300 m. Pot spune am ajuns întâmplător în zonă și am fost plăcut surprinsă să descopăr în padure minunate sculpturi. […]

Plecând de la Căsoaia, am hotrât să caut mai multe informații despre acest minunat parc natural și așa am descoperit că la începutul anilor '70, mai exact în 1971, pe acel deal s-a organizat prima tabără de sculptură cu participare națională și internațională. Până în anii '80 pe o suprafața de 6 hectare s-au strâns nu mai puțin de 70 de sculpturi minunate realizate de peste 50 de artiști, printre care și sculptorul George Apostu.

Text de Alexandra Sustra

Etichete: Maramureș

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code