Rossio (Praça de D. Pedro IV ), Lisabona

Rossio (Praça de D. Pedro IV ), Lisabona

Istoria acestei piețe pe care localnicii se încăpățânează să o numească Rossio (rossio – piață largă), după primul său nume, a început în secolul al XIII-lea, când zona joasă din jurul Castelo de São Jorge a început să devină atractivă.

În secolul al XVI-lea, Rossio era mărginită de unele dintre cele mai mărețe clădiri din oraș: pe latura nordică se afla Palácio dos Estaus, cartierul general al Inchiziției, pe cea estică Hospital Real de Todos os Santos, iar în colțul nord-estic Palácio de Almada (Palácio da Independéncia), care mai poate fi văzut și astăzi. După cutremurul din 1755, arhitecții Eugenio dos Santos și Carlos Mardel au fost însărcinați cu reconstruirea zonei. Multe clădiri avariate au fost înlocuite. Pe latura sudică a fost ridicat Arco do Bandeira, un imobil cu fronton baroc și o arcadă care face legătura cu Rua dos Sapateiros.

Mai târziu, în locul Palatului Inchiziției, distrus de un incendiu în 1836, a fost construit Teatro Nacional de Dona Maria II, o clădire neoclasică proiectată de arhitectul italian de Fortunato Lodi. În vârful frontonului acesteia a fost așezată statuia lui Gil Vicente, întemeietorul dramaturgiei portugheze.

Mai multe informații găsiți în ghidul turistic Lisabona, din colecția Călător pe mapamond!

Etichete: Lisabona

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code