
Copleșitor este spectacolul pe care ni-l oferă Dunărea pe parcursul sălbaticului ei defileu, format la granița sud-vestică a României, între Baziaș și Drobeta-Turnu Severin!
Și mai răvășitor este însă sectorul Cazanelor: cale de 9 km, Dunărea se strecoară printre pereții înalți ai munților Ciucașul Mic (310 m) și Mare (318 m), pe maul românesc, și Mali Strbac (626 m) și Veliki Strbac (768 m), pe cel sârbesc.
Lățimea Cazanelor Mici și Mari, desfășurate în aval și amonte de bazinetul Dubovei, nu depășește150-350 m. Odinioară apele “fierbeau” și se zbăteau aici ca în ceaunele și cazanele pescărești; așa se face că zona a căpătat denumirea de Cazane.
Deasupra unduirilor Dunării se înalță "Decebalux Rex", efigia regelui dac, cu o înălțime impresionantă, sculptată într-o stâncă de lângă punctul de vărsare a râului Mraconia în Dunăre.
Farmecul graniței de sud a României este dat și de pitoreștile sate (Belobreșca, Pojejena, Coronini, Liubcova, Berzasca, Drencova, Dubova, Eșelnița), care se înșiruie de-a lungul Dunării, de atmosfera inconfundabilă a comunităților etnice de aici, formate din români, sârbi, cehi și bulgari, care au știut să găsească calea spre o inedită și fără de conflict conviețuire.
Descoperiți România cu albumele din colecția Călător prin țara mea!
Comentați Anulați comentariul
Toate câmpurile sunt obligatorii!