Pienza, Toscana

Pienza, Toscana

Una dintre bijuteriile Văii Orcia, Pienza, la 45 km sud-est de Siena și 15 km vest de Montepulciano, se remarcă prin perfecta simetrie și armonie a planului ei urbanistic, datorat marelui umanist Enea Silvio Piccolomini, care, după ce a fost numit Papă (sub numele de Pius al II-lea), în 1458, l-a însărcinat pe Bernardo Rossellini să transforme Castello di Corsignano, umilul său sat natal, într-o reședință papală. Astfel, Pienza a devenit în doar trei ani (1459-1462) modelul orașului renascentist ideal, ilustrarea principiilor genialului cărturar umanist Leon Battista Alberti (1404-1472), mentorul lui Bernardo Rossellini. Din anul 1996 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Folosirea vizionară a spațiului urban este evidentă mai ales în Piazza Pio II, un ansamblu renascentist format din Palazzo Piccolomini (sau Palazzo del Pontificio), care trimite cu gândul la Palazzo Rucellai din Florența, Domul, cu o fațadă în stil renascentist, un interior în stil gotic târziu,

Palazzo Borgia (sau Palatul Episcopal), azi adăpostind Museo Diocesano, și Palazzo Comunale (Primăria). Curtea interioară a Palatului Piccolomini cuprinde o grădină și o loggie pe trei niveluri, de unde se deschid vederi ample spre valea Orciei; Franco Zefirelli a ales-o pentru a filma câteva scene din ecranizarea piesei Romeo și Julieta.

Călătorii romantici apreciază Pienza pentru numele originale ale câtorva din străzile sale – Via dell’Amore, Via della Fortuna, Via del Bacio.

În primul weekend al lunii septembrie, orașul găzduiește Fiera del Cacio, un festival dedicat delicioasei brânze locale din capră (cacio) și altor specialități culinare din Valea Orciei. Pienza are reputația că produce cea mai bună brânză din zonă.

Mai multe informații găsiți în ghidul Florența și Toscana din colecția Călător pe mapamod.

Etichete: Toscana

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code