Saint-Tropez

Saint-Tropez

Secole la rând Saint-Tropez a fost o așezare liniștită și discretă, care trăia din pescuit, micul comerț de coastă și construcția de vase. Odată cu descoperirea sa de către scriitorul Guy de Maupassant, în 1887, și de către pictorul Paul Signac, câțiva ani mai târziu, viața i s-a schimbat radical.

Pictorul neoimpresionist, sedus de farmecul locului, și-a construit aici o casă cu atelier și i-a invitat să lucreze pe Henri Matisse, Georges Seurat, Georges Braque, André Derain și Kees van Dongen. În anii ‘20 și ‘30, Saint-Tropez-ul a fost descoperit și de alți pictori, de fi guri celebre din lumea modei (Coco Chanel și Elsa Schiaparelli) și de scriitori (Colette, Jean Cocteau, Anaïs Nin) și a ajuns cunoscut ca refugiul preferat al boemei franceze.

După ce au fost bombardate în al Doilea Război Mondial, cheiurile sale au fost refăcute, grație campaniei scriitoarei Colette, așa cum le imortalizase Signac în pânzele sale și micul port, încă liniștit, a început să atragă iar intelighenția franceză.

Serenitatea Saint-Tropez-ului avea să fi e însă spulberată defi nitiv în a doua jumătate a anilor ‘50, după ce imaginile cu Brigitte Bardot, pozând provocatoare pe Plaja Pampelonne, în filmul Și Dumnezeu... a creat femeia (1956), regizat de soțul său, Roger Vadim, au făcut înconjurul lumii. Actrița franceză și-a cumpărat o proprietate aici în 1958, unde locuiește încă, și în scurt timp Saint-Tropez a devenit o stațiune cochetă și exclusivistă, vizitată de celebritățile și bogații Europei. Astăzi porturile orașului sunt pline de iahturi enorme, pe care petrecerile cu băi de șampanie țin până în zori, dar străzile din jur contrastează prin casele vechi, simple, boeme, care cuceresc prin atmosfera mediteraneeană autentică și nici nu lasă să se bănuiască luxul din interior.

Puteți afla mai multe din ghidul Coasta de Azur.

Etichete: Saint-Tropez

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code