Poarta Brandenburg din Berlin

Poarta Brandenburg din Berlin

Realizată la comanda lui Frederic Wilhelm al II-lea între anii 1788-1791, după planurile lui Carl Gotthard Langhans, care s-a inspirat din Propileele Acropolelor din Atena, Poarta Brandenburg din Berlin este un monument neoclasic impresionant, încununat de o cvadrigă din bronz sculptată de Johann Gottfried Schadow. Celebrul sculptor berlinez a sugerat ca poarta să fie numită Friedenstor (Poarta Păcii), în acord cu tema reliefului de sub cvadrigă, realizat tot de el. După ce a învins Prusia în 1806, Napoleon a luat sculptura lui Schadow pentru Luvru, dar valorosul monument a fost recuperat după ocuparea Parisului în 1814 și a căpătat un nou simbol al puterii prusace – Das Eiserne Kreuz (Crucea de Fier).

Începând cu secolul al XIX-lea Poarta Brandenburg a constituit scena a nenumărate parade și marșuri. Avariată în al Doilea Război Mondial, a rămas însă în picioare și a fost renovată prin efortul comun al Berlinului de Est și de Vest, dar peste puțină vreme a fost închisă. Timp de 28 de ani berlinezii din ambele părți au văzut în ea simbolul separării orașului lor și al întregii Germanii. Căderea zidului în 1989 a transformat-o însă peste noapte în simbolul unității și centrul manifestațiilor de bucurie. Pe 22 decembrie cancelarul vest-german Helmut Kohl a trecut prin Poarta Brandenburg fiind întâmpinat de prim-ministrul est-german Hans Modrow. Doar linia roșie din pavaj amintește aici de vechiul zid.

În clădirea de pe latura sudică a porții de află acum un Infostore, iar în cea de nord Raum der Stille, o încăpere unde puteți medita preț de o clipă.

Puteți citi mai multe în ghidul turistic Berlin.

Etichete: Berlin

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code