Geysir, Islanda

Geysir, Islanda

Valea Haukadalur pare așezată pe un cazan clocotitor. Aerul miroase a sulfuri, iar prin solul sărac își fac loc gheizere, izvoare termale, fumarole și vulcani noroioși. Activitatea acestora este influențată de activitatea vulcanică din zonă și de cutremure. Sudul Islandei este zguduit cel puțin o dată la 100 de ani de un cutremur uriaș.

La sfârșitul secolului al XIII-lea, cutremurele au produs schimbări importante în valea Haukadalur. Prima mențiune scrisă a gheizerelor de aici datează din 1294. Documentele atestă că în 1630 Geysir avea erupții atât de violente încât zona se cutremura. Perioadele de activitate intensă, în care jetul de apă ajungea până la 80 m, au alternat cu cele de inactivitate până în 1916, când gheizerul s-a stins. Specialiștii au încercat să-l trezească prin forări, dar fără rezultate spectaculoase. Abia în urma unui cutremur din anul 2000 s-a reactivat pentru o perioadă mai lungă de timp. Din 2005 erupe rar, la intervale neregulate, dar își poate reveni în orice moment.

Cutremurul din 2000 a activat pentru un timp și gheizerele Fata și Óþerrishola, însă și acestea erup astăzi destul de rar. Turiști au parte totuși de un spectacol autentic din partea gheizerului Strokkur, un gheizer mai mic, dar foarte activ, care erupe la 6-8 minute, jetul de apă ajungând la înălțimea de 15-30 m. A fost menționat după cutremurul din 1789, însă este posibil să fie cu mult mai vechi.

În apropierea Geysir se află Complexul Turistic (www.geysircentr.com) unde veți găsi o cafenea, un magazin de suvenire și Geysisstofa, o expoziție audiovizuală despre gheizere și vulcani, un simulator de cutremure și multe altele.

Parcul geotermal este ideal pentru drumeții. Traseele marcate șerpuiesc printre gheizere, fumarole și lacuri termale. Apa turcoaz a lacului Blesi este ademenitoare, dar foarte fierbinte, așa că nu încercați să faceți baie.

Puteți citi mai multe în ghidul turistic Islanda.

     

Etichete: Islanda

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code