Palau Güell, Barcelona

Palau Güell, Barcelona

În 1885 industriașul Eusebi Güell i Bacigalupi l-a angajat pe Antoni Gaudí să-i facă o reședință în apropierea La Rambla. Beneficiind de un buget imens și de libertate totală din partea patro­nului său, care îl admira enorm și care îi era și prieten, tânărul arhitect și-a testat propriul stil, inovator atât în ceea ce privește structura și volume­le, cât și distribuția spațiilor. Lucrările au durat aproximativ cinci ani, dar re­zultatul s-a dovedit spectaculos.
Apartamentele propriu-zise sunt orga­nizate în jurul unui salon pe trei niveluri (17 m), acoperit cu o cupolă grandioasă, care imită cerul înstelat.
Cu ocazia Expoziției Mondiale din 1888, Palau Güell a fost folosit pentru diferite evenimente, iar în 1936-1939 confiscat de anarhiști și transformat în garnizoană și închisoare (subsolul). Fiica proprietarului, Merce Güell, l-a vândut în 1945 primăriei, care l-a renovat și deschis ca muzeu.
Singura lucrare finalizată în totalitate de Gaudí, Palau Güell a fost inclus în 1948 în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Etichete: Barcelona

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code