Siturile UNESCO din Maroc (1)

Siturile UNESCO din Maroc (1)

Odinioară capătul lumii cunoscute – El- Maghreb el-Aksa (Vestul Îndepărtat) –, Marocul este genul de destinație care stârnește imaginația iubitorilor de călătorii și sfidează caracterizările sumare.

Călător pe Mapamond vă ajută să descoperiți monumentele UNESCO ale acestei țări extraordinare.

1. Fès el-Bali, Fès

Fondată în secolul al IX-lea de primii reprezentanți ai Dinastiei Idrisside, medina orașului Fès este una dintre cele mai vechi așezări medievale locuite. Un labirint cu circa 10.000 de străzi și alei, formând cea mai mare zonă urbană pietonală din lume, Fès el-Bali a fost declarată patrimoniu UNESCO în 1981, fapt ce a salvat-o de la distrugere și a scos-o din anonimat, aducând-o în atenția turiștilor.

2. Volubilis
Deși secole la rând a fost folosit ca sursă de materiale pentru Meknès și alte orașe din zonă, Volubilis, reședința administrativă a provinciei romane Mauritania Tingitana, între 40 și 280, este indiscutabil cel mai important sit arheologic din Maroc. Pentru specificul dezvoltării urbane la frontierele Imperiului Roman, pentru autenticitate și bogăția mărturiilor epigrafice a fost declarat în 1997 Patrimoniu Mondial UNESCO.

3. Ksar-ul Aït-ben- Haddou

Odinioară punct strategic pe ruta Sahara – Marrakech, ksar-ul Aït-ben- Haddou pare încremenit în timp. Declarat patrimoniu UNESCO și restaurat parțial, este astăzi mai mult platou de filmare și muzeu în aer liber. Lawrence al Arabiei (1962), Iisus din Nazaret (1977) și Gladiatorul (2000) sunt doar câteva dintre producțiile celebre turnate aici.

Etichete: Maroc

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code