Bisericile cu fresce din Moldova

Bisericile cu fresce din Moldova

În nicio regiune românească nu există atâtea biserici și mănăstiri ca în Moldova. Cele mai frumoase dintre ele, ridicate între secolele al XV-lea și al XVI-lea, în partea de Nord a Moldovei, la Arbore, Humor, Moldovița, Probota, Pătrăuți, Sucevița, Suceava și Voroneț, majoritatea de Ștefan cel Mare (1438/1439-1504) și de fiul acestuia, Petru Rareș (1483-1546), au fost declarate, începând din anul 1993, patrimoniu UNESCO.

Construite în plan triconc, adaptate cu pricepere pentru îndeplinirea mai multor funcții, inclusiv pe aceea de necropolă domnească, bisericile din Moldova au fost decorate cu splendide picturi interioare și exterioare. Datorită măiestriei compoziției, figurilor însuflețite și eleganței culorilor, în perfectă armonie cu peisajul înconjurător, acestea sunt considerate astăzi apogeul artei medievale românești. Specialiștii sunt de părere că unele teme din programul iconografic se regăsesc doar aici, iar artiștii lor au fost formați la școli de pictură autohtone de mare valoare. Fără îndoială, bisericile din Moldova sunt veritabile opere de artă care își merită faima și vizitatorii.

Pentru modul în care învățăturile Sfintei Scripturi au fost zugrăvite la Mănăstirea Voroneț, pe un fond de un albastru inimitabil, ctitoria lui Ștefan cel Mare a fost supranumită „Capela Sixtină a Estului”.

Etichete: Romania

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code