
Clădirea neorenascentistă a Reichtsgului din Berlin, a fost ridicată în 1884-1894 de Paul Wallot ca simbol al unității naționale și aspirațiilor de mărire ale noului Imperiu German.
În februarie 1933, Sala centrală a fost devastată de un incendiu pe care Hitler, numit doar de o lună cancelar, l-a pus pe seama comuniștilor și s-a folosit de el pentru a face primul pas spre impunerea sistemului monopartit în Germania – aprobarea unei legi care anula multe libertăți civile și pedepsea pe toți oponenții cauzei naţional-socialiste. Cât timp naziștii au fost la putere clădirea a fost folosită de organele de propagandă. Deși a reprezentat una dintre principalele ținte ale raidurilor Aliate, a rămas în picioare și în mai 1945 sovieticii și-au înălțat steagul deasupra ei ca simbol zdrobitor al înfrângerii Germaniei. În anii următori, clădirea Reichtsgului a fost reparată, dar a primit altă destinație. Pe 4 octombrie 1990 Bundestagul s-a întrunit aici în prima ședință de după Căderea Zidului, iar la mai puțin de un an a revenit definitiv, după ce Berlinul și-a recăpătat statutul de capitală.
Arhitectul britanic Norman Foster a câștigat concursul de refacere a clădirii, dar înainte ca lucrările să înceapă, în 1995, artiștii Christo și Jeanne-Claude au primit permisiunea de a îmbrăca Reichstagul așa cum făcuse cu câteva decenii în urmă cu Little Bay din Australia sau cu Pont Neuf din Paris. A fost nevoie de aproximativ 100.000 m² de material și 15 km de sfoară. Reichtagul a primit cu această ocazie circa cinci milioane de vizitatori.
Mai multe informații găsiți în ghidul turistic Berlin.
Comentați Anulați comentariul
Toate câmpurile sunt obligatorii!