Bazarul de Cărţi din Istanbul

Bazarul de Cărţi din Istanbul

Bazarul de cărți (Sahaflar Çarşısı) ocupă astăzi locul vechii Chartopateia, fosta piață bizantină de cărți și hârtie. După secolul al XV-lea Chartopateia s-a desființat și vânzătorii de tipărituri s-au înghesuit în câteva magazine din Marele Bazar, nou construit. În epoca de înflorire a Imperiului Otoman, Bazarul de Cărți era principalul punct de vânzare și distribuție a cărților și loc de întâlnire al intelectualilor.

Vânzătorii de cărți constituiau breaslă sahaf, o breaslă respectată ai cărei reprezentanți aveau privilegiul de a participa o dată pe an la o paradă organizată la palat, unde îi prezentau sultanului manuscrise prețioase, realizate de caligrafi celebri, împodobite cu miniaturi. Tiparul a pătruns în Istanbul în al treilea deceniu al secolului al XVIII-lea, dar, pentru a proteja arta caligrafiei, sultanul nu a permis tipărirea cărților religioase. Prima carte tipărită în Istanbul, un dicționar de limba arabă, a fost făcută de İbrahim Müteferrika 1729.

Mai multe informații puteți afla din ghidul turistic Istanbul, din colecția Călător pe mapamond, care numără peste 30 de titluri.

Etichete: Istanbul

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code