Opera din Viena

Opera din Viena

Faimoasa Operă de Stat, în fața căreia se extaziază astăzi toți turiștii ajunși la Viena, nu a fost la fel de populară la începuturile ei, având parte de multe critici.

Construcția neorenascentistă – prima înălțată pe Ringstraße, între 1863-1869 – a fost asemuită chiar cu o „ladă scufundată”, pentru că după începerea lucrărilor nivelul bulevardului Ring a fost înălțat în dreptul ei cu un metru.

Opera a fost inaugurată la data de 15 mai 1869 cu premiera operei Don Giovanni de Mozart. Din 1922 s-a renunțat la numele inițial Hofoper (Opera curții imperiale), anacronic, de vreme ce nu mai exista o curte imperială, fiind adoptat acela de Staatsoper. Confundat cu o rafinărie, edificiul a fost bombardat în 1945. Au fost afectate îndeosebi auditoriul și scena, refăcute în întregime ulterior; lucrările au durat nu mai puțin de zece ani.

Sala are în prezent o capacitate de aproximativ 2.200 locuri, găzduind anual peste 300 de reprezentații, adică aproximativ una în fiecare zi. Staatsoper se numără azi printre cele mai apreciate trei opere din lume, atrăgându-i pe cei mai faimoși compozitori, dirijori, soliști și muzicieni.

Mai multe informații găsiți în ghidul turistic Viena, din colecția Călător pe mapamond, editat de Ad Libri.

Etichete: Austria

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code