Amsterdam – Veneția Nordului

Amsterdam – Veneția Nordului

Cele 165 de canale care s-au păstrat, cu o lungime totală de 100 km, cele 90 de insule și cele 1.200 de poduri i-au adus Amsterdamului renumele de Veneția Nordului. Aici, la confluența râurilor IJ și Amstel, la altitudinea de 5,5 m sub nivelul mării, pământul este extrem de prețios.

Tocmai pentru a asana această zonă mlăștinoasă au fost amenajate canalele, ceea ce a dus la atipica structură circular-concentrică a orașului, format, oricât de ciudat ar părea, din 90 de insule. Pentru a-l proteja de o eventuală creștere a nivelului apelor mării a fost înconjurat, pe o lungime de 135 km, de fortificații, incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Din 2010, și Grachtengordel (Inelul Canalelor), rețeaua de canale din secolul al XVII-lea, a devenit monument UNESCO, alături de cartierul Jordaan.

La o simplă plimbare prin centru vă va fi mai mult decât evident că orașul este împânzit de la fel de multe canale ca străzi și că bicicletele și ambarcațiunile sunt cele mai pitorești mijloace de transport. Ideal ar fi deci să-l explorați pe bicicletă sau pe hidrobicicletă și să vă alăturați localnicilor în cursa lor nebunească prin oraș, descoperindu-l stradă cu stradă și canal cu canal. Admirați, pe malurile canalelor, șirurile de locuințe aristocratice din secolul al XVII-lea, ale căror fațade austere, înalte și extrem de înguste, nu lasă să se bănuiască opulența interioarelor și frumusețea grădinilor interioare, pe care le puteți admira cu prilejul Zilei Grădinilor Deschise, din al treilea weekend al lunii iunie.

Într-un oraș în care pământul era foarte scump, iar casele erau impozitate în funcție de fațadă, fiecare se străduia să construiască pe parcele cât mai înguste, luxul reflectându-se mai degrabă în interior decât la exterior. Învățați să descifrați simbolurile și poveștile medievale concentrate în gevelstenen, plăci din piatră instalate pe fațadele caselor, pentru a servi la identificarea lor.

Mai multe informații găsiți în ghidul turistic Amsterdam, din colecția Călător pe mapamond, editat de Ad Libri.

Etichete: Amsterdam

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code