Castelul Peleș

Castelul Peleș

Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege al României, fermecat de împrejurimile Sinaiei, hotărăște în 1866 să construiască pe valea Peleșului un castel care să fie „leagăn al dinastiei și garant al stabilităflii regimului monarhic constituțional”.

De abia pe data de 10/22 august 1875 va fi pusă piatra de temelie a monumentalei reședințe de vară, care va fi terminată, într-o primă etapă, în 1883.

Planurile castelului care poartă amprenta stilulului neorenașterii germane au fost realizate de arhitecții Wilhelm von Doderer și Johann Schultz din Lemberg. Între 1896-1914, arhitecții Karel Liman și Andre Lecomte du Noüy lucrează la extinderea și redefinirea stilistică a castelului, căruia i se supraimprimă un stil gotic. În această perioadă, clădirea este înălțată cu încă un etaj, ajungând la o suprafață de 3200 m, cele 160 de încăperi sunt decorate în diverse stiluri (Renaștere germană, italiană, engleză, baroc german sau austriac, rococo francez, stil turcesc, hispano-maur etc.), fapt care duce la transformarea castelului într-un remarcabil exemplu de arhitectură istoristă, este supraînălțat turnul de 66 m, pentru a sublinia somptuozitatea fațadei principale. Într-un cuvânt, castelul Peleș devine unul dintre cele mai coerente ansambluri Art Nouveau din România.

Mai multe informații puteți afla din ghidul turistic Valea Prahovei, din colecția Mergi și vezi.

Etichete: Romania

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code