Hundertwasserhaus, Viena

Hundertwasserhaus, Viena

Hundertwasserhaus reprezintă o insulă de extravaganță în mijlocul Vienei, fiind gândită ca model de arhitectură în armonie cu natura. Această multicoloră clădire din cel de-al treilea district al orașului a fost concepută între 1983 și 1986 ca bloc de locuințe sociale de către Friedensreich Hundertwasser (1928-2000), unul dintre arhitecții care au reușit să-și impună propriul stil în arhitectură.

Optând pentru formele și liniile sinuoase, neregulate, aproape accidentale, Hundertwasser (care avea o aversiune față de liniile drepte și față de tendința spre uniformizare a lumii moderne) a realizat un edificiu care pare desprins dintr-o cutie cu jucării. Imaginația constituie principiul de bază al proiectului. Aproape nici o fereastră nu seamănă una cu cealaltă, după cum și apartamentele din bloc sunt personalizate, având dimensiuni și forme diferite.

Podelele și zidurile sunt unduitoare, iar fațada fiecăruia este zugrăvită într-o altă culoare. În plus, de pe fațadă se revarsă verdeața, căci aproximativ 250 de arbori și arbuști cresc pe acoperiș, pe terase, sau chiar în apartamente. Nimic nu pare a fi pus într-o anumită ordine, nici plăcile de ceramică de pe fațadă, nici țiglele de pe acoperiș, de parcă totul ar fi rezultatul unei fantezii debordante.

Mai multe informații puteți găsi în ghidurile turistice Viena și Austria.

Etichete: Austria

Comentați

Toate câmpurile sunt obligatorii!

Nume:
E-mail: (Adresa nu va fi făcută publică.)
Comentariu:
Type Code